هنگامی که امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه روز جمعه از ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا در پاریس استقبال کرد، مفسران به سرعت آن را اجتماع ارواح خویشاوند نامیدند: هر دو بانکدار سابق سرمایهگذاری در دهه 40 خود هستند. هر دو کشور تحت کنترل اعتصابات، نابسامانی اقتصادی و اضطراب سیاسی هستند.
اما در حالی که اهمیت رهبران همفکر به راحتی در روابط خارجی قابل اغراق است، رابطه محسوس بین آقای مکرون و آقای سوناک نمادی از اصلاح بالقوه روابط بد بین بریتانیا و فرانسه است.
این دو مرد روز جمعه توافق کردند که بریتانیا به فرانسه پول بیشتری برای تقویت گشت زنی در سواحل نرماندی بدهد، جایی که هزاران پناهجو با قایق های کوچک در گذرگاه های خطرناک کانال انگلیسی به سمت بریتانیا حرکت می کنند. آنها برنامههایی برای تعمیق همکاریهای نظامی، از جمله توسعه نسل جدیدی از موشکهای دوربرد را اعلام کردند که میتواند برای بازدارندگی متجاوزانی مانند روسیه، با جنگ در اوکراین به عنوان پسزمینه، مورد استفاده قرار گیرد.
دیپلمات ها و تحلیلگران می گویند ارزش واقعی این نشست، اولین دیدار رسمی رو در رو بین رهبران فرانسه و بریتانیا از سال 2018، کمتر جنبه ماهوی داشت تا نمادگرایی: دو همسایه متعهد شدند که پس از سال ها مشاجره بر سر برگزیت، ماهیگیری، هچ را دفن کنند. حقوق، حتی اتحاد زیردریایی بین ایالات متحده، استرالیا و بریتانیا که فرانسه داغدار را در حاشیه قرار داد.
و این در راس اصطکاک شخصی بین آقای ماکرون و بوریس جانسون، نخست وزیر سابق بریتانیا است که رویکرد بیرحمانه و گاه طعنهآمیزش نسبت به فرانسه برای کسب امتیاز سیاسی در داخل، روابط را بدتر کرد.
پیتر ریکتس، سفیر سابق بریتانیا در فرانسه، که گروهی از متخصصان جوان انگلیسی و فرانسوی را برای ملاقات با رهبران رهبری کرد، گفت: «این دو مرد به وضوح با هم خوب بودند. ما به الگویی بازگشتهایم که در آن رهبران میتوانند در فضایی از اعتماد و اعتماد ملاقات کنند.»
از لحظه ای که آقای سوناک از رنجروور خود در کاخ الیزه به بیرون پرید تا کنفرانس خبری پس از جلسه، آشتی در هوا وجود داشت.
آقای سوناک گفت: “اکنون، اگر صادق باشیم، روابط بین کشورهای ما در سال های اخیر با چالش هایی روبرو بوده است.” او قبل از اینکه به میزبان خود برگشت و گفت: «مرسی، مون آمی» افزود: «جلسه امروز شروع جدیدی را رقم می زند.
آقای ماکرون زبان یک شروع جدید را تکرار کرد. او به انگلیسی گفت: «ما باید عواقب برگزیت را برطرف کنیم. احتمالا برخی از این پیامدها دست کم گرفته شده اند، اما ما باید آنها را برطرف کنیم.»
دو طرف هنوز کارهای ناتمام دارند. فرانسه با بازگرداندن پناهجویان در بریتانیا به خاک فرانسه موافقت نکرد. آقای مکرون تصریح کرد که باید در مذاکرات با اتحادیه اروپا تصمیم گیری شود. اما آنها موافقت کردند که همکاری را برای سرکوب باندهایی که افراد را از طریق کانال منتقل می کنند، تقویت کنند، موضوعی که با افزایش تعداد گذرگاه ها، دولت محافظه کار آقای سوناک را آزار داده است.
بریتانیا در طول سه سال 541 میلیون پوند (651 میلیون دلار) به فرانسه پرداخت خواهد کرد تا صدها پلیس اضافی برای گشت زنی در سواحل برای جلوگیری از پناهندگانی که اخیراً از کشورهای دیگر آمده اند، کمک کند. همچنین هزینه هواپیماهای بدون سرنشین بیشتر و یک مرکز بازداشت در فرانسه را نیز پرداخت خواهد کرد. آقای سوناک توقف گذرگاه های غیرقانونی را یکی از اهداف اصلی دولت خود قرار داده است، اگرچه کارشناسان مهاجرت می گویند که آنها تردید دارند که حتی هزینه های اضافی این کار را انجام دهد.
آقای مکرون گفت که میخواهد از این روابط احیا شده برای هماهنگی بیشتر حمایت ما از اوکراین استفاده کند و اعلام کرد که هر دو کشور به طور مشترک به نیروهای اوکراینی آموزش خواهند داد. اما آنها از وعدههای ملموس در مورد تحویل انواع تسلیحات پیشرفته، مانند جتهای جنگنده، که کیف برای آن تلاش میکرد، دوری کردند.
با وجود نشان دادن اتحاد، کمک های نظامی بریتانیا به اوکراین هنوز چندین برابر کمک های فرانسه است. بریتانیا به عنوان متحد اولیه و سرسخت اوکراین عمل کرده است، در حالی که فرانسه مرددتر از خود نشان داده است.
مجتبی رحمان، تحلیلگر گروه مشاوره ریسک سیاسی Eurasia Group گفت: «مسائل دشوار زیادی بین دو طرف وجود دارد. آنها حول این موضوعات می رقصند زیرا در این مرحله، اهمیت نمادین دیده شدن در تنظیم مجدد روابط مهمتر از ماهیت آن است.
او افزود: «این همه چیز درباره شیمی بین این دو مرد است.
تماس آقای سوناک با ماکرون یک هفته پس از انعقاد یک توافق مهم با اتحادیه اروپا در مورد وضعیت تجاری ایرلند شمالی صورت گرفت که یکی از آزاردهنده ترین میراث برگزیت را حل کرد. تهدید بریتانیا به پاره کردن توافق قبلی با بروکسل در مورد ایرلند شمالی، که توسط آقای جانسون اعلام شده بود، باعث تنش در سراسر بلوک تجاری شده بود.
روابط با فرانسه، نزدیکترین همسایه قاره ای آن، به ویژه تیره بود. از زمانی که بریتانیا در سال 2020 اتحادیه اروپا را ترک کرد، این دو بر سر تجارت، ایمنی واکسن ساخت بریتانیا در طول همهگیری کروناویروس و حق ماهیگیری کشتیهای ترال فرانسوی در آبهای بریتانیا در نزدیکی جزیره جرسی با یکدیگر دعوا کردند.
در سال 2021، دو نیروی دریایی آنها کشتیهای جنگی را در جریان یک بنبست تنشآمیز بین قایقهای ماهیگیری در جرسی مستقر کردند. نسخه آنلاین دیلی میل آن را «ترافالگار جدید ما» اعلام کرد، عنوانی نفسگیر که ارزش سیاسی داخلی ماندگار را برای محافظهکاران به خاطر اختلاف قدیمی با فرانسویها تداعی میکرد.
اسلاف آقای سوناک، آقای جانسون و لیز تراس، که اغلب بیشتر مشتاق به سوء استفاده از احساسات ضد فرانسوی بودند تا اجتناب از اختلافات، به روابط کمک نکردند. خانم تروس در طول مبارزات انتخاباتی خود برای رهبر حزب محافظه کار از گفتن اینکه آقای مکرون دوست یا دشمن است، خودداری کرد. زمانی که فرانسه از خروج از اتحاد دفاعی با استرالیا و ایالات متحده به نفع بریتانیا ابراز خشم کرد، آقای جانسون با تمسخر گفت: “Donnez-moi un break.”
ناهنجاری آن قسمت ها به طور کامل از بین نرفته است. دوشنبه آینده، آقای سوناک به سن دیگو سفر خواهد کرد تا مرحله بعدی این اتحاد را با رئیس جمهور بایدن و نخست وزیر استرالیا، آنتونی آلبانیز اعلام کند. به عنوان بخشی از این توافق، بریتانیا در نهایت زیردریایی هایی را به استرالیا عرضه خواهد کرد.
با این حال، بحران مهاجران شاید سخت ترین و حل نشدنی ترین مسئله پیش روی دو کشور باشد. دوشنبه گذشته، آقای سوناک قانون سختی را اعلام کرد که به دولت اجازه می دهد تقریباً همه پناهجویانی را که به طور غیرقانونی وارد بریتانیا می شوند، خارج کند. گروههای حقوق بشر این پیشنهاد را محکوم کردند و زمانبندی، درست قبل از نشست با آقای مکرون، در پاریس باعث ایجاد اعتراضهایی شد.
به گفته تحلیلگران، آقای مکرون انگیزه های خاص خود را برای بازسازی روابط با لندن دارد. مشارکت فعال بریتانیا برای جامعه سیاسی اروپا، گروهی متشکل از 44 کشور با تمرکز بر امنیت، که او سال گذشته افتتاح کرد، مهم است. مقامات نظامی فرانسه نیز با توجه به نظامی پیچیده و حمایت قوی از اوکراین، مایل به تعمیق رایزنی با همتایان انگلیسی خود هستند.
بی اعتمادی پس از برگزیت با تلاش های بریتانیا برای دستیابی به توافقات دوجانبه با کشورهای اتحادیه اروپا تشدید شد که مقامات فرانسوی آن را تضعیف این اتحادیه 27 عضوی می دانستند.
جورجینا رایت، رئیس برنامه اروپا در موسسه مونتین، یک اندیشکده فرانسوی، گفت: از طرف بریتانیا، آنها احساس کردند که فرانسه در تلاش است بریتانیا را به دلیل خروج از اتحادیه اروپا تنبیه کند.
خانم رایت گفت، حتی روز جمعه، دو طرف اولویتهای رقابتی داشتند. او گفت که فرانسه نمی خواست این یک “اجلاس قایق های کوچک” باشد. این کشور بیشتر علاقه مند به از سرگیری همکاری های دفاعی نزدیک تر با بریتانیا بود، در راستای هدف دیرینه آقای مکرون از همکاری نظامی بیشتر اروپا که وابستگی به ایالات متحده را کاهش می دهد.
خانم رایت گفت: «هر دو طرف میخواهند تحت برگزیت، زیر تنشها خط بکشند و میخواهند دوباره به هم وصل شوند». اما این نشست بعدی است که اهمیت دارد. اجلاس بعدی به ما خواهد گفت که آیا همکاری واقعا تقویت شده است یا خیر.