آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، در طی روزی که برای قدردانی از قربانیانی که به دلیل استفاده از حقوق اساسی خود در مورد آزادی فکر، وجدان، و مذهب یا عقیده جان خود را از دست دادهاند یا رنج کشیدهاند، بیانیهای صادر کرد و در آن «همبستگی قاطعانه» داشت.
او هشدار داد: «سخنان تنفرآمیز، آنلاین یا آفلاین، همچنان به خشونت علیه اعضای آسیب پذیر جامعه، از جمله اقلیت های قومی و مذهبی دامن می زند.
‘ما باید بیشتر کار کنیم’
این مقام ارشد سازمان ملل گفت، علیرغم قطعنامه مجمع عمومی در سال 2019 مبنی بر برگزاری رسمی این روز، “افراد و جوامع در سراسر جهان همچنان با نابردباری و خشونت مبتنی بر مذهب یا اعتقاد مواجه هستند.”
او افزود: «ما باید بیشتر برای حمایت از قربانیان و بررسی شرایطی که باعث عدم تحمل و نفرت میشود، انجام دهیم».
ابتکاراتی مانند فراخوان من برای اقدام برای حقوق بشر و راهبرد و برنامه اقدام سازمان ملل در مورد سخنان مشوق تنفر، ابزارهایی هستند که می توانند برای رسیدگی به این مسائل پیچیده و مبرم مورد استفاده قرار گیرند.
مسئولیت ایالت ها
دولت ها مسئولیت پیشگیری و مقابله با تبعیض و خشونت را دارند آقای گوترش یادآور شد که به نام دین یا عقیده اعمال می شود.
وی تصریح کرد که این امر باید از طریق «سیاستهای جامع» انجام شود که مشارکت، تنوع، مدارا و گفتوگوی بینادیانی و فرهنگی را ترویج میکند.
علاوه بر این، دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داد که نقض حقوق بشر که به نام دین یا عقیده انجام می شود باید مورد بررسی و مجازات قرار گیرد و “باید غرامت موثر برای قربانیان، مطابق با قوانین بین المللی حقوق بشر” ارائه شود.
دبیر کل سازمان ملل گفت: «ضروری است که همه کشورها، رهبران مذهبی و سایر بازیگران تأثیرگذار، هرگونه تحریک به نفرت و خشونت بر اساس مذهب یا اعتقاد را محکوم کنند».
تنها یک تلاش جمعی، فراگیر و در سطح جامعه می تواند منجر به همزیستی امن برای همه شود و به این آسیب بر جوامع ما پایان دهد.
آزادی مذهب
آزادی مذهب یا عقیده، عقیده و بیان و همچنین حق تجمع مسالمت آمیز و آزادی تشکل در سه ماده اعلامیه جهانی حقوق بشر ذکر شده است.
به گفته سازمان ملل متحد، حمایت از این حقوق وابسته، مرتبط و تقویتکننده متقابل نقش مهمی در مبارزه با همه اشکال عدم تحمل و تبعیض مبتنی بر اعتقاد دارد.
علاوه بر این، بحث های باز، سازنده و محترمانه همراه با گفت وگوی بین ادیان و فرهنگ ها در سطوح محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی می تواند نقش مثبتی در مبارزه با نفرت مذهبی، تحریک و خشونت داشته باشد.
این آزادی ها و احترام ها با هم می توانند به تقویت دموکراسی و مبارزه با عدم تحمل مذهبی کمک کنند.
«سوءاستفاده بدبینانه» از دین
در همین حال، کارشناسان مستقل حقوق بشر منصوب شده توسط سازمان ملل متحد و مقامات ارشد سازمان ملل متحد استدلال کردند که “سوءاستفاده بدبینانه” از دین را به عنوان ابزاری برای تبعیض، خصومت و خشونت محکوم می کنند.
آنها در بیانیه مشترکی از نقض گسترده افرادی که بر اساس مذهب یا عقیده خود متحمل شده اند ابراز تاسف کردند و یادآوری کردند که اعلامیه 1981 در مورد رفع همه اشکال نابردباری و تبعیض از این افراد حمایت می کند.
آنها گفتند: «متأسفانه، ما شاهدیم که این استانداردها با مصونیت از مجازات در هر گوشه از جهان از طریق تعداد نگران کننده و شدت نقض نقض می شود، که بسیاری از افراد متعلق به اقلیت های مذهبی یا اعتقادی را هدف قرار می دهند.
حقوق بشر را رعایت کنید
آنها همچنین هدف قرار دادن افراد به نام دین را محکوم کردند و به این اعمال به عنوان “ابزار تبعیض، خصومت و خشونت” اشاره کردند.
آنها تاکید کردند که سخنان نفرت پراکنی آنلاین و آفلاین که به شکل نابردباری، تبعیض و خشونت علیه افراد بر اساس مذهب یا اعتقاد است، “باید مورد توجه قرار گیرد و با آن مقابله شود”.
در ادامه بیانیه آمده است: «در بزرگداشت این روز مهم سازمان ملل، ما از کشورها میخواهیم تلاشهای خود را برای جبران خسارت قربانیان اعمال خشونتآمیز مبتنی بر مذهب یا عقیده مضاعف کنند. بازیگران» اعمال نابردباری و خشونت آمیز مبتنی بر مذهب یا به نام اعتقاد را انجام می دهند.
این بیانیه با تاکید بر اهمیت «همکاری» برای پیشبرد احترام به حقوق بشر، گفتگو، تفاهم و صلح پایان یافت.